Jueus, conversos i xuetes. Una visita pels calls de Palma

Títol: Jueus, conversos i xuetes. Una visita pels calls de Palma
Autora: Laura Miró Bonnín
Publicació: abril de 2022
Número de pàgines: 128
ISBN: 978-84-124293-3-6

Aquesta guia és una passejada pel llegat jueu de la ciutat de Palma i la seva petjada. Un itinerari per viure una part de lahistòria de Ciutat que regeix els carrers del centre històric i d’allò que un temps foren els barris habitats pels jueus.

El panorama actual és d’oblit i la manca de coneixement sobre el tema xueta ha implicat una desmemòria. Els carrers del centre històric de Palma amb prou feines inclouen indicatius que ens recordin que la ciutat té història jueva, concersa i xueta. Aquest fet, sumat al procés de gentrificació que s’ha viscut, ha acabat de fer perdre l’essència d’aquests barris. Per això, l’objectiu primordial és que aquest volum serveixi d’eina per poder reviure la història dels carrers del centre històric, tot encaminat a evitar que la memòria històrica de jueus, conversos i xuetes es perdi.

Així doncs, farem un viatge al passat i recorrerem els barris jueus de Palma, visitarem sinagogues, passejarem pel Call Major i el Call Menor, dibuixarem mapes amb els Cresques, assistirem a judicis de la Inquisició i a la cremadissa de na Caterina Tarongí, anirem a Liorna, serem testimonis de la persecució franquista contra els jueus i transitarem per un seguit de carrers, edicificis i places que ens transportarem a anys enrere.