La Segona República. Mallorca, 1931-1936

Títol: La Segona República. Mallorca, 1931-1936
Autor: Pau Tomàs Ramis (coord.)
Col·lecció: Miquel Quetglas
Any de publicació: 2022
Número de pàgines: 268
ISBN: 978-84-124293-2-9

La Segona República va ser un període de poc més de cinc anys que va marcar molt la història de Mallorca. Feia mesos que els col·lectius antimonàrquics es reorganitzaven i conspiraven contra Alfons XIII. Per això, el 14 d’abril de 1931, la proclamació de la República va acollir-se amb un gran entusiasme.

En aquells anys es varen produir molts canvis en la vida social i cultural, en l’educació, en l’assistència social, en l’esport… També hi va haver un ressorgiment dels moviments socials i d’ideologies que els anys de la dictadura havien estat silenciades. L’anticlericalisme tornà a estar a l’ordre del dia, les dones s’organitzaren, els anarquistes es referen, les cooperatives agafaren embranzida, els socialistes foren més forts que mai, les vagues se succeïren i la Revolució de 1934 tingué els seus impulsors a Mallorca. Però no només foren protagonistes les organitzacions transformadores i revolucionàries. La dreta i la Falange s’estructuraren i tingueren un pes importantíssim.

Aquest llibre pretén posar llum a organitzacions i fets clau que ajuden a explicar el període republicà i ho fa de la mà d’historiadors i d’historiadores experts en cada un dels temes que es tracten.

ÍNDEX

AUTORS

Pau Tomàs Ramis
Pere J. Garcia Munar
Manel Santana Morro
Biel Barceló
Pere Fullana Puigserver
Catalina Martorell Fullana
Layla Dworkin
Jordi Maíz
Antoni Vidal Nicolau
Dídac Martorell Paquier
Cels Calviño Andreu
Margalida Rubí Ferrer
Bartomeu Vidal Mestre
David Ginard i Ferón
Bartomeu Garí Salleras