Guia de la República i la Guerra. Pollença, Port de Pollença i Cala Sant Vicenç

Títol: Guia de la República i la Guerra. Pollença, Port de Pollença i Cala Sant Vicenç
Autor: Pere J. Garcia Munar
Col·lecció: Guies de la Memòria
Publicació: maig de 2022
Número de pàgines: 150
ISBN: 978-84-124293-4-3

Dia 14 d’abril de 1931 l’alegria desbordà i una gran manifestació recorregué els principals carrers al so de La Marsellesa. La bandera tricolor es movia d’una banda a l’altra. S’havia proclamat la República. S’iniciava un període ple d’esperances per a molts.

Però tot va acabar de cop un calorós 19 de juliol de 1936. El dia abans hi havia hagut un pronunciament reaccionari que afectà moltes zones d’Espanya. A Pollença, la nit del 19 al 20 de juliol va ser llarga. Dilluns dia 20 el poble va despertar en plena vaga general. Davant la base militar, soldats formats i disposats a resistir als feixistes. A Pollença, els antifeixistes s’organitzaren. Però després de dinar arribaren els militars colpistes. Pollença va caure i, en uns minuts, també ho feu el Moll.

Les esperances d’una societat més justa, més lliure i més igualitària s’esvaïren. Aquell capvespre començà l’infern particular de centenars de pollencins i pollencines. La repressió va ser ferotge.

A través dels carrers, dels edificis més rellevants, de les carreteres, dels ponts i de les places, hom pot percebre i situar molt millor què passà al municipi en aquell període. Així, traslladant la història als llocs dels fets, s’aconsegueix fer-la més propera, accessible i entenedora. Aquesta guia és un viatge a través del temps i l’espai.