Bernat Nadal i Crespí. Un bisbe d’inspiració lul·liana

Títol: Bernat Nadal i Crespí. Un bisbe d’inspiració lul·liana
Autors: Pere Fullana Puigserver i Valentí Valenciano i López
Col·lecció: Protagonistes
Any de publicació: 2020
Número de pàgines: 213
ISBN: 978-84-122255-5-6

Bernat Nadal i Crespí (Sóller, 1746-Palma, 1818) és una figura clau del primer liberalisme a Mallorca. Es formà a la Universitat Lul·liana i Literària de Mallorca, va ser recotr del Col·legi de la Sapiència i treballà a Madrid al servei de diversos ministeris, tant de Carles III com de Carles IV, al costat del compte de Floridablanca.

El 1794 fou nomenat bisbe de Mallorca on tingué un protagonisme molt destacat, sempre vinculat al poder. Les seves idees, i conviccions, anaren encaminades a promocionar la vida dels sectors socials menys afavorits i, sobretot, a la promoció de reformes que afectaven l’educació, l’acció social i la religiositat.

Cap al final de la seva vida va ser diputat a les Corts de Cadis on tingué un paper molt destacat en la redacció de la primera constitució liberal espanyola al 1812.

Nadal és una metàfora del seu temps, un representant de la meritocràcia del segle XVIII, de la capacitat d’adaptació, un exemple extraordinari per explicar la lentitud dels canvis i per obrir una mirada més oberta a un context i els seus individus