La Guerra Civil a Palma

Títol: La Guerra Civil a Palma
Autor: Antoni Vidal Nicolau
Col·lecció: Mar de Fons
Publicació: febrer de 2023
Número de pàgines: 326
ISBN: 978-84-126428-1-0

Dia 19 de juliol de 1936 es materialitzà un cop d’estat que en poques hores va imposar-se a Palma. A partir de llavors, mentre els militars ocupaven els càrrecs de responsabilitat política, els obrers decretaren la vaga general. Però tot va ser infructuós. Des del primer moment les noves autoritats imposaren una política de terror.
A Palma, la insurrecció suposà la repressió de les persones que havien militat al Front Popular o a altres entitats d’esquerres, especialment a les barriades obreres. Molts homes i dones foren detinguts com a presos governatius —sense que mai fossin acusats de cap delicte— i passaren gran part de la Guerra Civil en diferents camps de presoners de Mallorca o foren assassinats en falsos alliberaments.
Altres foren sotmesos a judicis pseudolegals plens d’irregularitats, falsedats i situacions d’indefensió. Els acusats tenien sort si només eren condemnats a anys de presó o a cadena perpètua, perquè fàcilment podien acabar sentenciats a la pena de mort. Encara d’altres foren segrestats i assassinats a qualsevol racó.
Palma, lluny del front, també va viure la guerra, ja fos en forma de bombardeigs, desfilades militars o preparant-se per rebre la possible arribada de forces republicanes.
Així doncs, el llibre pretén mostrar l’impacte sobre la ciutat dels tres primers anys de repressió, dels estralls de les bombes, del canvi social i polític i dels catastròfics efectes econòmics que el cop d’estat provocà.